3.7.12

Колажи које инспиришу посетиоце да размишљају о скривеним смислом живота


Interesantna izložba mladih autora
Umetnost stvorena iz sebe

U Galeriji savremene umetnosti otvorena je 19. juna izuzetno zanimljiva i originalna izložba kolaža pod nazivom „You disturb my life”. Autori ove neobične postavke su Vesna Pavlović i Edvardo Alvarado. Spoj umetnika iz dve različite zemlje, koji misle i stvaraju na sličan način, samo je još jedan dokaz da u umetnosti ne postoje nikakve granice. Oni su se pre nekoliko godina upoznali za vreme umetničke kolonije u Madridu i veoma brzo prepoznali kompatibilan senzibilitet i zajedničku sklonost ka novim eksperimentalnim tehnikama.

Vesna Pavlović je rođena u Nišu, a Akademiju umetnosti završila je u Novom Sadu.

Specijalističke studije je završila u Poljskoj, u klasi profesora Lutomskog. Dosad je imala 17 samostalnih izložbi i preko 200 kolektivnih.

Učestvovala je u brojnim umetničkim kolonijama i član je ULUS-a, kao i udruženja grafičara NGK. Trenutno živi u Opovu i radi kao profesor na Fakultetu digitalnih umetnosti u Beogradu (Univerziteta „Metropolitan”). Saradnju sa španskim umetnikom doživljava kao logičan ishod, s obzirom na zajednički likovni senzibilitet.

– Naša saradnja traje već skoro dve godine i ovo nam je već treća izložba, a dve su u pripremi. Sve tri izložbe su koncipirane na ljubavi prema životu, ljubavi kao vrsti emocije i ljubavi prema umetnosti. Mi smo odlučili da napravimo kolaže od naših starih radova s prethodnih izložbi. To može nekome da zvuči kao reciklaža, ali ovde ni u kom slučaju nije reč o tome. Reciklaža je uništavanje nekih nebitnih stvari, nečeg lošeg, a mi pravimo nova dela od postojećih dobrih radova. Vrlo smo ponosni što smo dobili ovaj prelepi prostor za izlaganje u Pančevu. Ova izložba se zove „You disturb my life”, ali taj naziv se ne odnosi samo na emotivni odnos između dvoje ljudi. Pre svega, tu je reč o odnosu umetnosti prema čoveku, kao i čoveka prema umetnosti. Jer, umetnost je ta koja uznemirava sva čula na prvom mestu kako bi postigla da ovaj svet bude lepši – smatra Vesna Pavlović.

Njen kolega Edvardo Alvarado rođen je u španskom gradu Miranda de Ebro. Dosad je imao 40 izložbi u svojoj zemlji i inostranstvu. Pored toga, sa svojim radovima je učestvovao na preko stotinu kolektivnih izložbi.

– I ja, kao i Vesna, u isto vreme pripadam i tradicionalnoj umetnosti kao što je slikanje i eksperimentalnim tehnikama, u koje spada kolaž. Nas dvoje imamo sličan senzibilitet i pomislili smo da treba iskoristiti ovu divnu mogućnost da radimo zajedno. Dopada mi se kako je naša izložba prihvaćena u Pančevu. Srbija je zemlja s interesantnom kulturom, ljudi imaju poštovanje za umetnost i veoma mi se dopada – rekao je Alvarado.

Drugačiji pristup i kolaži koji inspirišu posetioce da razmisle o skrivenom značenju života, zadovoljstva, ljubavi, strasti, smrti i mnogo toga još, kao i vidljiva originalnost glavna su odlika ove postavke i zato je vredi pogledati. Izložba će biti otvorena do 29. juna u Galeriji savremene umetnosti.